Zmień rozmiar tekstu


Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 1   [ Posty: 8 ]
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kolba
PostNapisane: Wt, 25 października 2011, 17:28 

Dołączył(a): Śr, 10 sierpnia 2011, 20:10
Posty: 0
Lokalizacja: Elbląg
Nazwa hodowli: Dulce Cavia
Czy ktoryś z was ma jakiś ciekawy przepis na kolbę dla prosiaczków ???
Z jakimi dodatkami i wogle jak ???
I czy to jest zdrowe , pożywne ,opłaca się dla świnów ???
Z góry dziękuje za odpowiedz :lol:


Szczegóły postu Ostrzeż użytkownika
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kolba
PostNapisane: Wt, 25 października 2011, 17:36 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr, 21 października 2009, 21:44
Posty: 67
Lokalizacja: Wrocław
Nazwa hodowli: Elido Caviary
Ja mam doskonały: idziemy do sklepu spozywczego kupujemy kobę kukurydzy, suszymy, podajemy w całości :D
Druga opcja: idziemy na pole kukurydzy (swoje albo sąsiada, paytamy sąsiada o zgode :-P ) i rwiemy kolby, obieramy z łusek i wieszamy w przewiewnym miejscu do wyschnięcia (łatwo pleśnieją!) po czym podajemy świnkom :-D
Doskonałe na ścieranie ząbków i na nudę ^^

_________________
Obrazek


Szczegóły postu Ostrzeż użytkownika
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kolba
PostNapisane: Wt, 25 października 2011, 18:50 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So, 4 września 2010, 13:55
Posty: 2
Lokalizacja: Toruń
Nazwa hodowli: Nibylandia
Piotrek świetny pomysł, tylko ja bym pominęła ten punkt z pytaniem o zgodę :kokardka:

_________________
Obrazek


Szczegóły postu Ostrzeż użytkownika
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kolba
PostNapisane: Śr, 26 października 2011, 15:52 

Dołączył(a): Śr, 10 sierpnia 2011, 20:10
Posty: 0
Lokalizacja: Elbląg
Nazwa hodowli: Dulce Cavia
A taki przepis może być ???
A i jeszcze jakie dodatki najlepiej dodać , a świnki mogą raz na jakiś czas zjeść troszkę miodu i jajka , bo to część przepisu . :lol:
Składniki
Na 4 dość duże kolby:

80g mąki pszennej
1 jajko
półtorej lub dwie łyżki miodu
mieszanka dowolnych ziaren (może to być zwykła codzienna karma)
4 patyczki, mogą to być patyczki ze starych kolb (trzeba tylko zabrać plastikową część) lub patyczki do szaszłyków
ew. środki po rolkach papieru toaletowego lub papierowych ręcznikach
Przygotowanie
Z mąki, jajka i miodu robimy ciasto. Ciasto musi być wilgotne i klejące, ale nie może lać się. Do ciasta dodajemy mieszankę ziaren i mieszamy. Ziarna ma być tyle, aby było ono obklejone tylko cieniutką warstwą ciasta. Ciasto nie ma bowiem być częścią składową kolby, ma być tylko spoiwem. Na blachę kładziemy papier do pieczenia (koniecznie) i na nim formujemy kolby w taki kształt jaki chcemy, polecam jednak tradycyjną formę walca. Do środka wciskamy patyczek, tak aby część wystawała - posłuży ona do zaczepienia kolby. Od drugiego końca patyczek musi dochodzić do końca uformowanej kolby - tak więc długość kolby zależy od tego jakie długie będziemy mieli patyczki.
Ciekawym pomysłem (nie sprawdzanym jednak przeze mnie osobiście) jest umieszczenie wymieszanego z ciastem ziarna we wnętrzach środków z papieru toaletowego (z tym, że wydaje mi się, ze takie najpopularniejsze mają za dużą średnicę). Następnie wbijamy do środka patyczek. Taką kolbę po upieczeniu odwijamy z papieru albo podajemy myszkom z papierem, będzie to dodatkową atrakcją dla myszki. Aby ułatwić myszy dostanie się do środka można odwinąć kawałek papieru.

Pieczenie
Kolby należy piec 20 minut w temperaturze 200 stopni. Nie radzę używać do tego funkcji z termoobiegiem ponieważ za bardzo wtedy wysusza się cała kolba (piekłam z termoobiegiem w temp. 180 stopni i kolba wyszła za twarda i za sucha). Gotowa kolba ma mieć brązowozłoty kolor. Aby sprawdzić czy kolba jest już upieczona możemy wbić do środka wykałaczkę i sprawdzić czy ciasto nie klei się do niej - czyli tradycyjnie, tak samo jak sprawdzamy każdo ciasto.

Dodatki
Do kolby możemy dodać najróżniejsze rzeczy: zioła, owoce, warzywa, wapń. Dodatek witamin ma mniejszy sens ponieważ wiele witamin zostanie zniszczone w czasie pieczenia. Nie wolno też do kolb dodawać żadnych leków!

Uwagi
Kolby nie mogą mieć za dużej średnicy, bo w środku pozostaną niedopieczone. Nie może też być za wysoka temperatura bo za bardzo się spieką z wierzchu


Szczegóły postu Ostrzeż użytkownika
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kolba
PostNapisane: Śr, 26 października 2011, 16:04 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr, 21 października 2009, 21:44
Posty: 67
Lokalizacja: Wrocław
Nazwa hodowli: Elido Caviary
Świnka morska to nie chomik czy mysz, nie jest ani ziarnojadem, ani nie wolno jej karmić białkiem zwierzęcym (jak jaja w tym wypadku), nie powinna również dostawać do jedzenia produktów mącznych. Nie widze przeciwwskazań do miodu, ale bardzo malych ilościach.

Po co jej dawać kolby w ogole? Jest tyle zdrowych smakołyków nie wymagających specjalnego przygotowywania, nie wymagających obróbki termicznej (kolejne zastrzeżenie, pokarmy które dostaje świnka powinny być surowe). Myslę że temat kolb był juz tak wiele razy poruszany w tak wielu miejscach że nie będę sie tutaj rozpisywać szczegółowo.

_________________
Obrazek


Szczegóły postu Ostrzeż użytkownika
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kolba
PostNapisane: Śr, 26 października 2011, 16:21 

Dołączył(a): Śr, 10 sierpnia 2011, 20:10
Posty: 0
Lokalizacja: Elbląg
Nazwa hodowli: Dulce Cavia
Tak myślałam z tym jajkiem może w sumie to ta pierwsza kolba była lepsza , kolbe chciałam zrobić dla urozmaicenia , no niby piszą o tych kolbach że są lepsze od tych kupnych ale jak są niepotrzebne to okk :mrgreen:


Szczegóły postu Ostrzeż użytkownika
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kolba
PostNapisane: So, 10 marca 2012, 11:08 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt, 9 marca 2012, 19:18
Posty: 0
Lokalizacja: Stargard Szczeciński
Nazwa hodowli: Aperea
Moje "świństwo" posiada taki uchwyt:
Obrazek
Na który nadziewam suszone lub świeże owoce i warzywa. Działa to podobnie jak kolba, muszą się sporo nagimnastykować by zjeść wszystko, dodatkowy plus to taki, iż mokre jedzonko nie zabrudzi się podłożem i na odwrót :).
Po uczcie wystarczy odkręcić i umyć.

_________________
Loading... Please Wait...


Szczegóły postu Ostrzeż użytkownika
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kolba
PostNapisane: So, 10 marca 2012, 12:57 
Moje świnki mimo, że są bardzo żarłoczne /Skinny/ nie chciały z tego jeść a poza tym bałam się, że sobie ząbki będą łamać,jak dotrą do metalu.


Szczegóły postu
Góra
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 1   [ Posty: 8 ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Narzędzia:
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
[ Panel moderatora ]


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO